Mikrozelenina
Mikrozelenina (mikrobylinky, microgreens, výhonky…) sú mladé výhonky rôznych druhov zeleniny a byliniek. Rastú približne dva týždne (podľa druhu) a dorastajú do výšky cca 5-12 cm. Sú to mladé rastliny, ktoré dorastajú do prvých listov.

Využitie mikrozeleniny
Mikrozelenina vylepší chuť i vzhľad jedál. Je nabitá výnimočnou chuťou a najlepšia na konzumáciu je čerstvá. Využite mikrozeleniny v kuchyni má široké spektrum – šaláty, predjedlá, burgre, bagety, chlebíčky, mäso, syry, ryby, sushi, polievky, koktaily, smoothies, dezerty….

Mikrozelenina je zdravá
Viaceré štúdie dokazujú, že mikrozelenina má množstvo nutričných benefitov a je niekoľkonásobne bohatšia (oproti „dospelej“ zelenine) na vitamíny, antioxidanty, minerály, karotény a karotenoidy, enzýmy… Koncentrácia týchto živín (v niektorých prípadoch aj 40krát viac, ako už v „dospelej“ zelenine) zaraďuje mikrozeleninu medzi superpotraviny – funkčné potraviny.

Čerstvosť mikrozeleniny
Mikrozelninu môžete mať po celý rok čerstvú – aj keď je vonku snehová metelica. Pestuje sa v kontrolovaných podmienkach vo vnútri.

Druhy mikrozeleniny
Ako mikrozeleninu je môžné vypestovať väčšinu druhov zeleniny a byliniek. Medzi najobľúbenejšie patrí reďkovka, žerucha, horčica, hrášok, slnečnica, kapusta, cesnaková pažítka…

Chuť mikrozeleniny
Mikrozelenina ochutí a okorení jedlo rôznymi chuťami – pikantná, korenistá, horká, sladká… a ozdobí ho nielen svojou farebnosťou – zelená, bordová, cyklaménová, zeleno-fialová, žltá..

Využitie mikrozeleniny
Mikrozelenina vylepší chuť i vzhľad jedál. Je nabitá výnimočnou chuťou a najlepšia na konzumáciu je čerstvá. Využite mikrozeleniny v kuchyni má široké spektrum – šaláty, predjedlá, burgre, bagety, chlebíčky, mäso, syry, ryby, sushi, polievky, koktaily, smoothies, dezerty…

X